Англія. У Страсну п’ятницю британці звикли їсти булочки зі спеціями, прикрашені візерунками у вигляді хреста (hot cross buns).
Німеччина.
На Великдень німці люблять їсти солодощі на зразок пасок. Вони випікають
солодкі пироги у формі тварин.
Фінляндія.
Фінська великодня страва – мяммі. Їдять його зазвичай у Страсну п’ятницю.
Мяммі
– це каша з житнього борошна і солоду, яку готують кілька годин у печі, потім
охолоджують. Подають з вершками або ванільним морозивом.
Іспанія.
Іспанці дуже люблять солодке. Традиційна страва на Великодень – Торріхас. Це
скибочки хліба, які вимочують з медом і спеціями в молоці, лікері або вині,
після чого змочують в яєчному жовтці й обсмажують в оливковій олії.
Італія. В Італії на Великдень готують традиційну страву – коломбу паскуале, що дослівно означає "великодня голубка". Коломба – це високий пиріг, який готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або родзинок. Печуть його у формі голуба, а зверху посипають цукром і шматочками мигдалю. Виходить солодкий символ миру і воскресіння.