середа, 28 квітня 2021 р.

Що готують на Великдень в інших країнах

     Англія. У Страсну п’ятницю британці звикли їсти булочки зі спеціями, прикрашені візерунками у вигляді хреста (hot cross buns). 

    Як свідчить повір`я, булочки, які були спечені у страсну п’ятницю, не псуються протягом року. На сам Великдень у Британії прийнято готувати печеню з молочного ягняти.

Німеччина. На Великдень німці люблять їсти солодощі на зразок пасок. Вони випікають солодкі пироги у формі тварин.


    Хорватія. Традиційна великодня страва хорватів – пиріг з лимонною чи апельсиновою цедрою, сухофруктами, родзинками або цукатами. Називається ця смакота пинца.

Фінляндія. Фінська великодня страва – мяммі. Їдять його зазвичай у Страсну п’ятницю.

Мяммі – це каша з житнього борошна і солоду, яку готують кілька годин у печі, потім охолоджують. Подають з вершками або ванільним морозивом.

Іспанія. Іспанці дуже люблять солодке. Традиційна страва на Великодень – Торріхас. Це скибочки хліба, які вимочують з медом і спеціями в молоці, лікері або вині, після чого змочують в яєчному жовтці й обсмажують в оливковій олії.

Італія. В Італії на Великдень готують традиційну страву – коломбу паскуале, що дослівно означає "великодня голубка". Коломба – це високий пиріг, який готують з дріжджового тіста з додаванням тертої апельсинової цедри, цукатів або родзинок. Печуть його у формі голуба, а зверху посипають цукром і шматочками мигдалю. Виходить солодкий символ миру і воскресіння.