середа, 5 травня 2021 р.

Шарлотта Бронте: до 205-річчя від дня народження англійської романістки

21 квітня відзначаємо 205 років від дня народження однієї з найзнаменитіших письменниць в історії світової літератури – Шарлотти Бронте. 

Вона мріяла писати з дитинства, але змогла повноцінно зайнятися творчістю тільки в останнє десятиліття свого життя. За цей незначний проміжок часу вона подарувала світові блискучі романи.

Твори письменниці багато в чому автобіографічні, у них відобразилися враження та події її особистого життя. Романи Шарлотти Бронте привернули увагу значимістю проблематики, майстерністю захоплюючої оповіді, образами героїнь, наділених сильними почуттями, сміливістю, непохитними моральними принципами, здатними самостійно приймати рішення.

Літературна спадщина Ш. Бронте увійшла в скарбницю національної англійської культури, здобувши визнання далеко за межами Англії.

Прочитати книги Шарлотти Бронте варто всім поціновувачам великої класичної англійської прози.

 

Бронте, Ш. Виллет: роман / Шарлотта Бронте. – Харьков: Клуб Семейного Досуга, 2009. – 560 с.

Люсі Сноу багато часу проводить в маєтку хресної і чудово спілкується з її сином Гремом. Але невблаганна доля змушує її покинути гостинний будинок і країну.

Яке ж було здивування Люсі, коли вона впізнала в лікарі, який відвідував французький пансіон, де вона працювала, Грема! Прихильність дівчини до нього міцніє з кожним днем. Люсі ще не здогадувалась, що нею цікавиться ще й мсьє Поль...

Бронте, Ш. Городок: роман / Шарлотта Бронте. – М.: Правда, 1990. – 477 с.


    Бронте, Ш. Джен Ейр / Шарлотта Бронте. – К.: Книголав, 2018. – 608 с. 

Бронте, Ш. Джейн Ейр: роман / Шарлотта Бронте. – К.: Знання, 2018. –511 с. 

Історія маленької сироти, котра повсякчас стикається із несправедливістю та неприйняттям, впродовж сторічь зворушує серця багатьох. Адже попри всі негаразди героїні вдається зберегти і честь, і гострий розум, і вірність своїм прагненням та переконанням. У дорослому віці, шукаючи кращої долі, Джейн стає гувернанткою і починає нове, майже щасливе життя в Торнфілді. От тільки привабливий та багатий душею господар, містер Рочестер, щось від неї приховує. Роман став метафорою жіночої шляхетності й сили в світовій літературі.

Бронте, Ш. Джейн Эйр: роман / Шарлотта Бронте. – Харков: Прапор, 1993. – 443 с.


    Бронте, Ш.
Учитель: роман / Шарлотта Бронте. – К.: Навчальна книга - Богдан, 2016. – 336 с.

«Учитель» Шарлотти Бронте – перший і в значній мірі автобіографічний роман відомої англійської письменниці. Це оповідь про Англію та Бельгію; про звичаї, що панували в брюссельських пансіонах середини ХІХ століття; про непрості взаємини між братами. Це також історія про любов: тут і традиційний любовний трикутник; і цинічний меркантилізм, і чисті почуття. Роман цілком сучасний, бо стосунки між чоловіком і жінкою цікаві та актуальні завжди.

Бронте, Ш. Шерли: роман / Шарлотта Бронте. – М.: Транзит-книга, 2003. – 523 с.

Витончений роман про кохання юної дівчини, яка подолала всі перешкоди на шляху до щастя. Кароліна з дитинства закохана в Роберта Мура, але опікун забороняє їй спілкуватись з юнаком. В цей час в містечко приїжджає чарівна Шерлі. Вона розумна і красива, до того ж їй належить земля, на якій стоїть фабрика Роберта. Кароліна вирішує, що не зможе змагатися з нею за увагу Роберта, але ... Дівчина не здогадується, що серце Шерлі давно належить іншому.

Бронте, Ш. Эмма: роман / Шарлотта Бронте. – Харьков: Фолио, М.: АСТ, 2000. – 445 с.