вівторок, 14 вересня 2021 р.

…Зеленооке диво над Дніпром


…Зеленооке диво над Дніпром,
Мого життя надія і прихисток,
Тобі, своєї щирості рядком,
Освідчуюсь в любові, рідне місто.
Хай кінь козацький скаче в майбуття,
Твоїх садів нехай буяють віти,
Куточок, де спливло моє життя,
Живи і квітни в розмаїтті світу!..

 (Тетяна Шолохова)



З нагоди Дня міста Черкаси Відділ бібліографічної роботи та АБП Черкаської центральної міської бібліотеки імені Лесі Українки пропонує нові видання про рідний край.


     Соколенко, Д. Черкаси вражають : попул. довід. / Дар’я Соколенко. – Черкаси : Чабаненко Ю. А., 2019. – 48 с.

Туристичною привабою усякого міста є його архітектура, і Черкаси не виняток. Книжка допоможе черкасцям по-новому поглянути на рідне місто, а гостям – поринути у захопливу історію його вулиць і будинків.

Ілюстрації, вміщені в путівнику, зорієнтують мандрівника і підкажуть, на що найперше звернути увагу.


    Страшевич, В. Б. Черкаси за межами століть : іст.-краєзнав. нариси / В. Б. Страшевич. – Черкаси : Чабаненко Ю. А., 2019. – 431 с. : іл. – Бібліогр. : с. 411–431.

У збірці історико-краєзнавчих нарисів, автором яких є відомий черкаський краєзнавець Василь Борисович Страшевич, розповідається про понад двохсотрічний період життя міста від кінця XVIII – до середини ХХ ст. видання є продовженням циклу його цікавих численних нарисів, науково-популярних книг, які користуються неабиякою популярністю серед читачів.

У книзі на основі опрацювання історичних джерел, спогадів очевидців і, що дуже важливо, власних спостережень, автор висвітлює різні, у тому числі й маловідомі сторінки історії міста.

Автор проникливо підмічає і в притаманній йому невимушеній манері подає інформацію про найбільш значимі події в історії міста, акцентуючи увагу на особливостях повсякденного життя черкасців – найбільш характерних рисах побуту, господарстві та культурних традиціях, які, як правило, не потрапляють у поле зору професійних дослідників.

Зрозуміла мова викладу і вибудувана структура, насиченість цікавим фактичним матеріалом та ілюстраціями роблять книгу доступною і цікавою для усіх, хто цікавиться історією Черкас.

Черкаси поетичні / [упоряд. Поліщук В.Т.] – Черкаси : ІнтролігаТОР, 2020. – 100 с.

Книга побачила світ завдяки гранту в галузі культури Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради. Укладач та літературний редактор - професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Володимир Поліщук. 


    Черкаський обласний краєзнавчий музей, 1918–2018 : до 100-річчя з дня заснування / [упоряд. В.В. Лепський ; під ред. Т. О. Григоренко]. – Черкаси : Андрощук П.С. – 131 с. : іл.

Ювілейне видання присвячене 100-річчю створення Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Гортаючи сторінки книжки, читач здійснить захоплюючу мандрівку музеєм, ознайомиться з багатою історією краю, зібранням речових та документальних матеріалів, які характеризують природу, історичний розвиток та культуру від найдавніших часів до наших днів, героїчне минуле та сьогодення Черкащини. Крім того в книзі представлено науково-дослідницьку, науково-просвітницьку та виставкову роботу закладу.

Книга розрахована на широке коло читачів, які цікавляться історією та краєзнавством.


Черкащина спортивна : енциклопед. довід. / [упоряд. В. Б. Страшевич]. – Черкаси : Вертикаль, 2019. – 319 с, [26] с. : іл.

Василь Борисович Страшевич – знаний дослідник минулого Черкащини, в тому числі й спортивних традицій нашого краю. Як колишній спортсмен й організатор спорту, він, як ніхто інший, усвідомлює важливість фізичної культури і спорту як чинника розвитку не тільки фізичних, а й духовних і моральних якостей, передусім молодих людей, готовності захищати свою Батьківщину.

Пропонована читачам книга стала наслідком тривалої й кропіткої дослідницько-пошукової роботи. Автор робив виписки з газет та літератури, опрацьовував документи, збирав фотографії, записував спогади учасників і очевидців спортивного життя різних років, занотовував особисті враження. Із величезного масиву зібраних матеріалів у процесі роботи викристалізувалася ця книга, яка знайшла гідне місце серед історико-краєзнавчих видань спортивної тематики не тільки Черкащини, а й усієї України.

Довідник складається з історико-документального нарису, в якому висвітлюються найбільш важливі події спортивного життя Черкащини та енциклопедичних довідок про спортсменів, тренерів та організаторів фізкультурно-спортивної роботи різного часу. Тим самим автор олюднює історію Черкаського спорту, повертаючи із забуття багато імен.

Суттєво підсилює довідкове видання інформація про спортивні об’єкти, про чемпіонати, розиграші кубків та турніри з різних видів спорту, рекорди і спортивні здобутки черкащан.

Книга зацікавить ветеранів спорту, усіх, хто прагне повніше пізнати історію спорту нашого краю.


 Чех, А. Район «Д» / Артем Чех. – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2019. – 320 с.

Збірка об’єднаних спільним часом і простором історій. 16 новел з прологом і епілогом мають спільного оповідача, спільне місце дії (район у Черкасах), спільний час (1990-ті роки). Тут минуло дитинство, отроцтво і юність автора. Поступово з цих новел вимальовується самокритичний портрет автора, у якому можна розгледіти риси хуторянства і космополітизму, дріб’язковості й великодушності та ще багато чого. Водночас це груповий портрет кількох десятків мешканців району «Д». Поки руйнувалася історія СРСР, існували маленькі життєписи звичайних людей у провінційних містах.

У 2019 році Польський інститут у Києві вручив Артему Чеху літературну премію імені Джозефа Конрада-Коженовського за цей твір.


     Юхно, Б. Черкаси : пазли / Борис Юхно. – Черкаси : Брама-Україна, 2018. – 480 с.

Книга є продовженням двох попередніх видань автора – "Черкаські місторії" та "Ретро Град". Трикнижжя – це грунтовні дослідження історії м. Черкаси кінця ХІХ, ХХ ст.

Видання створене на основі спогадів і спостережень автора, споминів очевидців тих подій, свідком яких автор не міг бути. А також – завдяки доробку фотомайстрів минулого та людям, які його зберегли. Світлин із сімейних альбомів черкащан теж чимало.

Автор майстерно переносить читача у минуле і дозволяє старшим згадати свою молодість, молодим – повніше пізнати історію рідного міста.


    Юхно Борис. Черкаські місторії. Мандрівки у часі від Соснівки до Кривалівки / Борис Юхно. – Черкаси: Брама-Україна, 2013. — 296 с.

Історія Черкас живою мовою журналіста Бориса Юхна захоплює, манить, тривожить душу не лише вузьких спеціалістів-істориків, а й пересічних читачів. Для них відкриваються яскраві сторінки минувшини, часом невідомі, із щедрою любов'ю виписані автором. Книга стане своєрідним душевним путівником для черкащан, захоплених минулим свого міста та відмінним додатком щирого бажання краще знати свій край.