пʼятниця, 10 вересня 2021 р.

Його називали Гомером кінематографії

 

10 вересня 1894р. народився Олександр Довженко — український письменник, кінорежисер, сценарист.

Його називали Гомером кінематографії. Навіть читаючи ту ж "Зачаровану Десну" чи щоденники, зримо бачиш творення образів кіно. Його німа стрічка "Земля" — у світовій скарбниці найкращих фільмів. Василь, який танцює на запилюженій сільській вулиці, повертаючись із побачення, яблука, що світять і наче пахнуть глядачеві — зримі образи таланту режисера.

Фільми Олександра Довженка "Звенигора", "Арсенал", "Земля" з шаленим успіхом демонструвалися в Англії, Нідерландах, Бельгії, Франції, Південній Америці, Канаді, США, Греції, Туреччині... На установчій конференції ООН у Сан-Франциско 1945 року виступив всесвітньо відомий Чарлі Чаплін. Він знайшов для українця такі слова: "Слов’янство поки що дало світові в кінематографі одного великого митця, мислителя і поета — Олександра Довженка". ЮНЕСКО відзначає всі його ювілеї.

"Щоденник" О. П. Довженка (1894-1956) - один з кращих творів мемуарної літератури, вражаючий документ тоталітарної доби, в якому правдиво зафіксовано пережите автором упродовж 1941-1956 років. Найпотаємніші думки, прагнення, переживання за долю свого народу, віра в його національне відродження, трагедія митця, відірваного від рідної землі, постають зі сторінок проникливої сповіді. Слова Олександра Довженка тривожать душі сучасників, закликають ніколи не повторювати помилок історії. 

Творчий доробок Олександра Довженка:

  • оповідання "Воля до життя", "Мати" та "Ніч перед боєм", "Сон";
  • кіноповісті "Зачарована Десна", "Земля" (сценарій втрачено, спогади про сценарій і фільм), "Повість полум’яних літ";
  • "Нащадки запорожців" (драматична поема);
  • кіноповісті "Україна в огні", "Поема про море", "Антарктида", "Арсенал", "Щорс", "Мічурін";
  • п’єса "Життя в цвіту" 
  • "Щоденник".
  • За своє творче життя О. Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п'єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва.

Читати твори онлайн


Джерела: http://http://www.golos.com.ua/, http://vatytino-rada.gov.ua/