вівторок, 16 березня 2021 р.

Я вибрала Долю собі сама.
І що зі мною не станеться –
у мене жодних претензій нема
до Долі — моєї обраниці.
                         (Ліна Костенко)

19 березня 1930 року народилася Ліна Костенко – українська письменниця, поетеса, культуролог, громадська діячка. 

Творчість Ліни Костенко – визначне явище в українській літературі новітнього часу.  Її прикметною рисою є інтелектуалізм. 

Ліна Костенко — справжній майстер художнього слова. Вона пробуджує почуття добра і справедливості, творить у людині людину, по-філософськи осмислює зміст життєвих проблем. ЇЇ поезія — це приклад самовідданого і шляхетного служіння народові. 

                                     Видання творів Ліни Костенко


    Костенко Л. Вибране / Л. Костенко. – К.: Дніпро, 1989. – 558 с.

Книга віршів та поем містить твори, опубліковані впродовж кількох десятиліть, поезії з книг «Зоряний інтеграл» (1963) та «Княжа гора» (1972), які свого часу не побачили світу, а також нові вірші, що склали розділ «Інкрустації».

 


    Костенко Л. Берестечко : історичний роман / Л. Костенко; авт. післямов І. Дзюба, В. Панченко; іл. С. Якутовича. – К.: Либідь. – 232 с.: ілюстр. – Бібліогр.: с. 218-223.

Книга про одну з найбільших трагедій української історії — битву під Берестечком. Написана ще в 1966-67 роках, вона згодом не раз дописувалась. З часом тема цього роману переросла у філософію поразки взагалі, в розуміння, що "поразка — це наука, ніяка перемога так не вчить" , а відтак і в необхідність перемоги над поразкою.

    Костенко Л. Записки українського самашедшого / Л. Костенко. – 15-те вид. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2014. – 416 с. – (Перлини сучасної літератури).

Роман вперше вийшов у світ у видавництві Івана Малковича в грудні 2010 року і практично зразу ж став українським бестселером. У ньому описується період президентства Леоніда Кучми та Помаранчева революція. Головний герой роману, 35-річний програміст за освітою, який проте займається обслуговуванням комп'ютерів, а не програмуванням.

За жанровою стилістикою «Записки українського самашедшого» — насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання і публіцистики.


    Костенко Л. Мадонна перехресть / Л. Костенко. - К.: Либідь, 2012. - 12 с.: фотогр.

 До цієї книжки Ліни Костенко увійшли нові, а також раніше не друковані поезії різних років. Це книжка дуже особиста: вона присвячена коханій доньці – Оксані. З великою довірою до свого читача автор відкриває родинний альбом – ніби запрошує на вогник земного дому всіх подорожніх на шляхах і перехрестях буття.



    Костенко Л. Маруся Чурай : історичний роман у віршах : для старшого шкільного віку / Л. Костенко; худож. В. Єрко. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018. – 224 с.

З роману Ліни Костенко постає велике кохання і жорстока зрада, трагічна смерть милого і суд громади, драматичне, з філософським осмисленням життя легендарної Марусі Чурай. З її піснями рушали в походи козацькі полки гетьмана Богдана Хмельницького, їх співав і співає український народ.



    Костенко Л. Річка Геракліта / Л. Костенко; упоряд. та передмова Оксани Пахльовської; художник Сергій Якутович. - К.: Либідь, 2011. - 288 с.: ілюстр.

Увазі читачів пропонуються вже раніше друковані та нові поезій Ліни Костенко. Цикли природи та людського буття тут зв’язані в єдине ціле, циклічний міфологічний час та лінійний час християнства перетинаються між собою. Вірші-осяяння, вірші-попередження, вірші-реквієми і вірші, де тріумфує неприборкана стихія людських почуттів, створюють цілісну симфонічну “поему” філософського осягнення Часу.



    Костенко Л. Триста поезій: вибране / Л. Костенко; упоряд. О. Пахльовська, І. Малкович. - К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2013. - 416 с.: портр. – (Українська Поетична Антологія). 

    До книги увійшли найвідоміші вірші Ліни Костенко з різних періодів творчості – від ранньої поезії до сьогодні, а також уривки з романів та поем. Це найповніше видання вибраних творів  поетеси за часів Незалежності. Окрім змісту, видання містить алфавітний покажчик творів.