середа, 12 липня 2023 р.

12 липня працівники відділу інформаційно-бібліографічної роботи та АБП провели день інформації, присвячений 140-річчю з часу створення п’єси Михайла Старицького «За двома зайцями». В рамках дня інформації відбувся кінопоказ однойменного художнього фільму, інформина про життя і творчість письменника та презентація інформаційного видання «М. Старицький «За двома зайцями». Цікаві факти».

Довідково:

П’єса «За двома зайцями» – це переробка з «міщанської комедії» Івана Нечуя-Левицького «На Кожум’яках», яка вважалася малопридатною для постановки. Однак під пером Старицького ідея Нечуя-Левицького зазнає осучаснення та починає відповідати тогочасним «сценічним віянням».

Прем’єра п`єси відбулась в листопаді 1883 року в Києві. Комедія мала великий успіх та популярність і вже не сходила з репертуару українського театру та залишається такою ж донині.

Додало популярності твору екранне втілення. На екрани країни фільм вийшов 21 грудня 1961 року.

Радянські кінокритики визнали картину «За двома зайцями» «найгіршим фільмом 1961 року». Скромна ІІ категорія, яку Держкіно надало фільму, означало творчу невдачу знімальної групи. Фільми цієї категорії мали обмежену територію та маленькі місця демонстрації – будинки культури та заводські клуби.

Однак цю непривабливу ситуацію різко змінили глядачі, які безперервним потоком йшли на сеанси.

Це стало причиною того, що київську кінокомедію переозвучили російською. Українськомовний варіант озвучування фільму довгий час вважався втраченим. Його випадково знайшли 2013 році в Маріуполі.

Зараз автентичний, українськомовний варіант «За двома зайцями» є у вільному доступі в мережі Інтернет.

Час диктує свої вимоги, а комедія завжди лишається живою та актуальною і досі.