четвер, 13 квітня 2023 р.


13 квітня працівники відділу інформаційно-бібліографічної роботи та АБП долучилися до відкритої розмови «Російська та російськомовна література у публічних бібліотеках України. Рік війни. Куди рухаємося? Що змінилося? Що потребує змін?».

Модераторка: Вероніка Селега, співзасновниця ГО «Бібліотека майбутнього».

Організатори: ВГО Українська бібліотечна асоціація, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, ГО «Бібліотека майбутнього»

У червні 2022 року за ініціативи ВГО Українська бібліотечна асоціація було проведено першу публічну розмову щодо російської та російськомовної літератури у публічних бібліотеках України. Були порушені питання, що робити з тим «надбанням», як вибудувати єдину спільну концепцію щодо літератури, яка може залишитись у бібліотечних фондах, та літератури, яка підлягає вилученню.

З рекомендаціями Міністерства культури та інформаційної політики розібралися і відповідно до них фонди актуалізували, то на поверхню виходять питання глибші, більш світоглядні: чи дійсно російська література — українофобна за своєю суттю; як бути з українськими авторами, які творили у імперському/радянському контексті; як провадити літературну деколонізацію в Україні?

Доступ за посиланням

Джерело: https://www.facebook.com/ula.org.ua/