четвер, 11 серпня 2022 р.

 11 серпня працівники відділу інформаційно-бібліографічної роботи та АБП долучилися до онлайн-тренінгу бібліотечних працівників області "Промоція читання як складова Стратегії національно-патріотичного виховання", який організувала Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка.

Програма тренінгу:

Напрямки та форми промоції читання в Публічних бібліотеках ТГ. Фактори, що впливають на ефективність промоції читання (Вітавська Н.Д., завідувачка НМВ ОУНБ ім. Тараса Шевченка)

Кращі практики бібліотек області. Вільний мікрофон:

Створення нових інформаційних продуктів, як форма просування книги та читання (Центральна бібліотека Смілянської МЦБС)

Промоція читання та соціальні комунікації: можливості використання (Публічна бібліотека Корсунь-Шевченківської міської ради)

Кращі масові форми роботи та організація освітніх просторів популяризації читання в бібліотеках ТГ (Публічна бібліотека Христинівської міської ради)

Вплив професійної компетенції бібліотекаря на ефективність промоції читання (Публічна бібліотека Чорнобаївської селищної ради)

Бібліотека в правовому полі в умовах воєнного стану (Вітавська Н.Д., завідувачка НМВ ОУНБ ім. Тараса Шевченка)

Пропонуємо вам ознайомитись з корисними ресурсами, на яких наголошували учасники тренінгу:

ü  Опубліковано посібник «Центр культурних послуг в територіальній громаді».

Думки, позиції та матеріали, викладені у Посібнику, мають рекомендаційний характер та не є офіційним роз’ясненням Міністерства культури та інформаційної політики України. Наведені в посібнику зразки документів не є нормативно-правовими актами.

Наведена в посібнику інформація та матеріали є вільними для копіювання, перевидання й розповсюдження, якщо вони здійснюються безоплатно для кінцевого споживача та якщо при такому копіюванні, перевиданні й розповсюдженні є обов’язкове посилання на авторів і суб’єктів майнового права на цю інформацію та розробки. 

ü  Міністерство культури та інформаційної політики України пропонує до громадського обговорення проект Методики розрахунку собівартості базового набору культурних послуг .

Проект Методики розроблено на виконання частини другої статті 4-2 Закону України "Про культуру" задля сприяння ефективному плануванню видатків з місцевих бюджетів для фінансування надання населенню культурних послуг, які включені до базового набору та надаються комунальними закладами культури або закладами освіти у сфері культури.

ü  Рекомендації Експертної ради з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму 

Ці рекомендації розроблено Експертною радою Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму для органів місцевого самоврядування, громадських організацій з метою надання допомоги у подоланні антиукраїнського впливу російських цивілізаційних міфів, російської імперської та радянської тоталітарної спадщини у публічному просторі населених пунктів України.

ü  Працюємо у нових реаліях: зміни та доповнення до діючого законодавства 

ü  Оновлюємо фонди сучасною українською книгою 

ü  Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України".

ü  Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження". 

Прийнятим Законом, реєстр. №6287, запроваджено стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого фактору гуманітарного розвитку та національної безпеки.

ü  Рішення робочої групи МОН щодо оновлення змісту навчальних програм із зарубіжної літератури