понеділок, 4 липня 2022 р.

На допомогу вивченню/вдосконаленню української мови (онлайн-ресурси)

 Вивчати та вдосконалювати українську мову з розвитком сучасних технологій стало зовсім нескладно. Головне мати бажання!

Пропонуємо скористатись безкоштовними онлайн-ресурсами, які допоможуть у вивченні української мови:

«Є-Мова»: українська мова для початківців і не лише

Ресурс «Є-мова» позиціює себе як єдину комплексну онлайн платформу, яка також має навчальні офлайн-курси у 25 містах України. Це добре відомі “Безкоштовні курси української мови”, що залучають до навчання найкращих філологів країни та мають напрацьовані дієві методи викладання української російськомовним.

Цей курс розраховано на тих, хто бажає вивчити українську мову, й орієнтовано, передовсім, на російськомовних українців, внутрішньо переміщених осіб, українців за кордоном. У планах - розширення платформи для надання послуг із вивчення української мови для іноземців.

Мета – занурити слухача курсу у стихію української мови, сприяючи розвитку його комунікативних можливостей для ефективного використання української мови в різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування. Програма складається із шести блоків відповідно до рівня володіння слухачем курсу української мови.

Для початку навчання потрібно зареєструватися і пройти тестування, що визначає рівень володіння українською. Відповідно до встановленого рівня учасник курсу отримує навчальні матеріали: відео, тексти, практичні заняття. Опісля проходження курсу можна отримати офіційний сертифікат із зазначенням рівня.

«Лайфхаки з української мови», або Українська мова для дорослих і школярів

― цей онлайн курс спільна розробка EdEra та Освіторії. Він складається з 5 модулів, що налічують 16 тем, і триває загалом 5 тижнів по 4 години на тиждень. Лектором курсу є кандидат філологічних наук і вчитель української мови та літератури у Новопечерській школі Ігор Хворостяний. Саме він відкриватиме для вас фонетику, орфографію, морфологію, синтаксис і стилістику української мови.

Форма подачі матеріалу – відео з лайфхаками.

Сумлінним студентам, які прислухаються до всіх корисних порад, обіцяють не лише комплексне знання мови, а й майстерність мовленнєвої комунікації.

Також цей курс ― хороший помічник для учнів старших класів, які хочуть успішно здати ЗНО. Кожен урок-лайфхак супроводжується робочими аркушами з завданнями для перевірки засвоєння знань і тестами. І навіть конспект писати не потрібно: за вас це вже зробили. Зручний та доступний інтерактивний конспект лекцій завжди напохваті за посиланням.

Для тренування вимови пропонується чимало скоромовок. А для кращого запам’ятовування правил використано мнемонічні підказки. Наприклад, всі шиплячі звуки української мови заховалися у словосполучення «ще їжджу». Тож навчатися буде цікаво.

Експрес-уроки української від Олександра Авраменка

Олександр Авраменко – не лише викладач Київського університету ім. Бориса Грінченка та автор підручників з української мови, а й, мабуть, найвідоміший учитель української мови в нашій країні. Усе це завдяки коротким і цікавим «експрес-урокам української», які він регулярно проводить у межах  «Сніданку з 1+1».  Олександр із задоволенням відповідає на непрості запитання глядачів, допомагає розібратися з нюансами слововжитку, боротися з русизмами у мові, запам’ятовувати наголоси та нові прислів’я і приказки, підбирати правильні закінчення та ще багато-багато іншого. Уроки від Авраменка схожі на вишукані десерти для справжніх гурманів української. І назбиралося таких «смаколиків» вже близько трьох сотень.

Вправи для вивчення української мови від «Тренажера з правопису української мови»

Надзвичайно зручний ресурс для вивчення та засвоєння мови з великою кількістю завдань для самоперевірки. Всі правила супроводжуються відеоуроками, а також численними онлайн-вправами. Якщо у вас виникають складнощі з вибором правильного варіанта, можна натиснути кнопку «Підказка», і вам одразу запропонують відповідне правило. Кількість спроб необмежена. Крім того, постійно додаються нові завдання. Також на сайті можна знайти вправи за книжкою Бориса Антоненка-Давидовича «Як ми говоримо», підготовлені за порадами, які сам автор виклав у своїй праці.
Канал на YouTube

Вивчення української мови з нуля з Duolingo

Відома платформа для вивчення мов Duolingo пропонує курс української мови для англомовних. Завдяки ігровій складовій кожен урок проходить весело й цікаво. Додаткова мотивація до навчання створюється за допомогою віртуальних нагород – монет, що уможливлюють розблоковувати нові рівні. Заняття максимально адаптуються до стилю навчання кожного студента. Окрім того, доступні мобільні уроки у вигляді мобільного додатку.

Онлайн-курс «Українська мова: основи успішної комунікації»

Львівський національний університет імені Івана Франка на базі Інституту післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки пропонує безоплатний практичний онлайн-курс «Українська мова: основи успішної комунікації». 

 Курс призначений для всіх (незалежно від віку та рівня освіти), хто має намір  удосконалити навички використання української мови для забезпечення основних потреб щодо розгорнутого спілкування у повсякденних ситуаціях.

 Охочих скористатися пропозицією запрошують зголошуватися:

 на Viber – 0679959096;

на адресу електронної пошти anna_hushchak@ukr.net.

Допис за посиланням.

Курси української мови на платформі ЮНІСЕФ

Курси української мови, розміщені у вільному доступі на освітній платформі Юнісеф Learning passport. 

 Ця освітня платформа для дітей, молоді, освітян і батьків. 

 Сайт за посиланням.

Українська за 27 уроків від Prometheus

До вашої уваги перший курс – елементарний рівень (А1, А2)*. Програму елементарного рівня вивчення мови розроблено так, щоб якомога ширше сприяти розвитку комунікативних можливостей слухача для ефективного використання української мови в різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування.

Курс розроблено проєктною командою “Є-мова” та волонтерською ініціативою “Безкоштовні курси української мови” (Громадська організація “Український світ”).

Курс складається з відеоуроків і конспектів до них, проміжних тестових вправ і загального тесту, матеріал яких відповідає елементарному рівню знань, умінь та навичок (А1, А2). Одним із складників є форум, де учасники курсу можуть спілкуватися українською.

Кожен урок передбачає опанування лексичного мінімуму з конкретної теми та однієї з граматичних тем, що може бути засвоєна на відповідному рівні.

До вашої уваги відеоуроки, творчі завдання (без оцінювання), додаткові ресурси для кращого занурення у певну тему та українськомовне середовище.

Після кожного відеоуроку є проміжний тест на кілька запитань для перевірки на розуміння матеріалу та закріплення знань, умінь та навичок.

Після проходження усіх уроків запропоновано підсумковий контрольний тест.

Мінікурс з української мови на SWEET.TV

Пізнавальні відео від філолога (участь безкоштовна).

Безкоштовні курси української мовиYouTube 

 Підвищення загального рівня володіння державною мовою громадянами України.

Навчання длявимушено переміщених осіб «Говори українською вільно» 

Якщо ви готові навчитися говорити українською, але ще досі не наважилися, Рівненська мала академія наук формує групи для онлайн навчання двічі на тиждень у зручний для вас час на платформі Google Meet. Платформа Google Meet. Посилання для реєстрації: тут 

Національна платформа з вивчення української мови Міністерства культури та інформаційної політики України

Матеріали на платформі носіям мови і тим, хто зовсім її не знає, але хоче вивчити.

Посилання на сторінку тут

Посилання на матеріали

Онлайн-навчання української мови від Черкаського національний університет ім. Богдана Хмельницького 

Початок курсу з 01.06.2022

Реєстраційна форма: тут

Покликання на Meetтут

Організатори: Кафедри українського мовознавства та прикладної лінгвістики, української літератури та компаративістики, методики навчання, культури мови та стилістики.

Цикл онлайн-тренувань для дорослих − охочих опанувати норми української мови легко, цікаво й активно від Комунальний навчальний заклад «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради» «Українська від світлиці до світлиці»

Період: із 1 червня 2022 р. до 1 серпня 2022 р. щочетверга  (17.00−18.00 год)

Реєстрація: https://bit.ly/3yGKkK8

 

 Джерела: https://courses.ed-era.com/, https://emova.language-ua.online/, https://learnlifelong.net/, https://courses.prometheus.org.ua/, https://chytomo.com/, https://mova-ombudsman.gov.ua/