вівторок, 21 червня 2022 р.

Франсуаза Саґан (21.06.1935-24.09. 2004) — французька письменниця.

Народилася 21 червня в сім'ї багатого провінційного промисловця. Освіту здобувала у найкращих релігійних навчальних закладах Франції. Навчалася у Сорбонні, але покинула університетські студії заради письменницької праці.

Перший роман "Привіт, смуток" (1954) зробив Саґан відомою, а до того ж якщо взяти до уваги, що його автором була юна дівчина.

Роман став бестселером і згодом було видано понад мільйон примірників різними мовами і в різних країнах.

Цікаво, що рання і гучна слава майже не запаморочила Саґан голови. Вона прийшла до батька і спокійно запитала, що їй робити з 1,5 мільйонами франків, отриманих за роман. Він порадив: "Негайно витрати їх, бо гроші для тебе — велика біда".

Вона так і вчинила.

Читати роман можна за посиланням https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid=8272

Охоронець серця

Книга об’єднує три романи Франсуази Саґан: "Охоронець серця", "Сигнал до капітуляції", "Невиразна усмішка" — твори із витриманою інтригою, сповнені психологізму та пристрасті. Франсуаза Саган вивела жанр жіночого роману на новий рівень, адже для неї не існує стандартних схем у відтворенні чуттєвого світу взаємин чоловіків та жінок, натомість її цікавлять любовні трикутники та чотирикутники, парадоксальність і багатогранність кохання. Стиль письменниці емоційно наснажений, піднесений, дещо манірний й витончений. Вона пише про любов так, що її не можливо не відчути повною мірою.

Сонячний промінь в холодній воді

У психологічних повістях відомої французької письменниці Франсуази Саґан звучать туга за щирими глибокими почуттями, співчуття і ніжність до героїв її творів. У повісті "Сонячний промінь у холодній воді" читач дізнається про пристрасне і щире кохання. Однак чому ж тоді в ньому відчувається присмак безнадії?

У романі "Синці на душі" (1972), як і в багатьох романах письменниці, мова йде про любов, тендітну, нерішучу, скороминущу. Вірна собі Саґан заводить своїх персонажів в лабіринт заплутаних стосунків: навколо Себастьяна і Елеонори кружляють дивні люди, намагаючись проникнути в таємниці брата і сестри, а ті, вишукані, стримані, іронічні, зі сміхом вислизають, адже вони віроломні, тобто - за словом поета - "самі собі вірні"...


За матеріалами: https://www.ukrlib.com.ua/, https://www.yakaboo.ua/