вівторок, 15 червня 2021 р.


 80 років тому народився Іван Миколайчук, якого знають як Івана Палійчука з фільму Сергія Параджанова "Тіні забутих предків". Фільм "Тіні забутих предків" здобув 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях у 21 країні, за це він потрапив до Книги рекордів Гіннеса. Утім Миколайчук був не лише талановитим актором, він також написав 9 сценаріїв та здійснив 2 режисерські роботи. За своє життя Іван Миколайчук зіграв 34 ролі, більшість із них відображали патріотизм до України та незламну волю українського народу

 

Антонюк-Гаврощук Євдокія "Шляхами Білого Птаха"

Подорож шляхами Білого Птаха - мистецькою долею Івана Миколайчука, дарує вдумливе осягнення таланту людяності й краси, мудрості кращого представника українського народу, справжньої української кінозірки, режисера та сценариста, людини, яка протягом тривалого часу пробуджувала національний дух.

Брюховецька Лариса "Іван Миколайчук"

Представлене видання є першим документальним життєписом українського кіноактора, сценариста і режисера Івана Миколайчука. У праці простежується його творчість у хронологічній послідовності, дається аналіз його акторських, сценарних та режисерських робіт. Джерелом для книги стали свідчення преси, починаючи з 1964 року, спеціальна література, матеріали Чернівецького краєзнавчого музею тощо.

"Іван Миколайчук: Магія любові"

У цьому виданні постать всесвітньо відомого українського актора, сценариста й кінорежисера Івана Миколайчука оживає у світлинах, спогадах друзів, колег і соратників, а також рядках, написаних самим Іваном. Книжка-альбом представляє найбагатшу добірку фото незабутнього митця, котрий став символом цілого покоління.

"Білий птах з чорною ознакою. Іван Миколайчук: спогади, інтерв'ю, сценарії"

Понад двадцять років пильну увагу глядачів і спеціалістів привертала до себе творчість Івана Миколайчука — актора, режисера, сценариста. З його іменем пов’язаний успіх таких фільмів, як "Сон", "Тіні забутих предків", "Білий птах з чорною ознакою", "Камінний хрест", "Пропала грамота", "Захар Беркут" і, звичайно ж, "Вавилон XX" — перша режисерська робота Миколайчука. Книжка містить краще з літературного доробку митця, спогади про нього провідних діячів літератури та мистецтва.

С.В. Тримбач "Іван Миколайчук"

Цей каталог - данина пам'яті й любові чудовому українському акторові, режисеру, сценаристу, світлій особистості - Іванові Миколайчуку. Містить основний інформаційний матеріал про життя і творчість митця.