четвер, 10 червня 2021 р.

Сьогодні, 10 червня, свій ювілейний день народження святкує Василь Шкляр!

    


   10 червня 2021 року відзначає свій ювілей один із найбільш читаних сучасних українських письменників, "батько українського бестселера" Василь Шкляр.

Василь Миколайович – одним із найвідоміших письменників у сучасній Україні, його твори активно читають та обговорюють.

     За словами Василя Миколайовича "бути письменником… це по-справжньому захоплює: коли ти твориш свій світ, коли ти, хоч і з маленької літери, але – бог, від якого залежать долі твоїх персонажів. У мене свого часу було багато пропозицій щодо політичної діяльності на, так би мовити, вищому рівні. І я завжди відповідаю, що немає посади, вищої за пост нормального чесного запитаного українського письменника, у якого справді здійснилося багато задумів. Я здавна мріяв писати книжки, щоб їх багато людей читало".

    Приєднуємось до всіх привітань, що лунають на адресу Василя Миколайовича у цей день! Бажаємо козацького здоров’я, бадьорості та натхнення, прихильності долі, щастя і благополуччя у родині. Нехай кожен день додає Вам життєвих сил, оптимізму та наснаги для реалізації найсміливіших планів і задумів.  

     

Пропонуємо вашій увазі добірку творів автора та публікації з періодичних видань:

Шкляр, В. Елементал : роман / Василь Шкляр. – 3-тє вид., стер. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2015. – 220 с. – (Український бестселер).

Шкляр, В. Ключ : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2019. – 253 с.

Шкляр, В. Кров кажана : роман / Василь Шкляр. – Львів : Кальварія, 2003. – 220 с.

Шкляр, В. Маруся : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2015. – 315 с.

Коли Червона армія почала палити села, коли три її брати загинули у боях з радянськими військами, тендітна Маруся взяла в руки зброю і стала отаманом козацького загону. Вона була надзвичайно вродлива і надзвичайно небезпечна, вона не жаліла ворогів і рятувала своїх людей, ризикуючи власним життям. Вона вміла любити і ненавидіти. Та чи зуміє коханий Мирон врятувати її від помсти більшовиків? Чи буде їхнє кохання сильнішим за смерть?

 Шкляр, В. Ностальгія : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2014. – 251 с. – (Український бестселер).

За день до того, як сталася аварія на ЧАЕС, Микола покинув роботу у видавництві. Тепер він вільний митець. Але чи вільна його душа? У дивному сні він бачить, як дружина стріляє йому в серце... Через кілька днів він зустрічає жінку, яка змогла витягти ту кулю з його душі, але їм не судилося бути разом...

 Шкляр, В. Самотній вовк (Елементал) : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2019. – 220 с. – Поперед. назва роману – «Елементал». 6. Спів Божої пташки (Ностальгія) : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2020. – 285 с. 

Шкляр, В. Тінь сови : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2019. – 300 с.

Роман «Тінь сови» — найгуманніший з усіх написаних Шкляром. Кохання та журба, на жаль, часто ходять поруч… Життя Катерини і Степана сповнене любові та світлої поезії. І коли приходить біда – як тінь сови, що вони побачили перед весіллям, – заради спокою дружини Степан ладен пожертвувати всім. Смерть сильніша за кохання? Мабуть, навпаки… Непідвладна часу історія кохання, що надихає та дає надію. Кохання, яке перетворюється на легенду...

 Шкляр, В. Треба спитати у Бога : новели, есеї, спогади / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2019. – 315 с.

Шкляр, В. Троща : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2018. – 412 с.

«Троща» — роман про УПА, про перемогу людини над обставинами і над собою. Сам автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом, і продовжують боротьбу, як і раніше. Для головного героя, вояка УПА, війна вже минула, проте боротьба не забулася. Та раптом він бачить на цвинтарі недавню могилу свого бойового товариша, і спогади наринають на нього з новою силою. «Свої» і «чужі», дружба та розбрат, кохання і зрада, помилування й помста, свобода й неволя… Перед його очима знов розгортаються бої та тривають допити, постають обличчя різних людей, та ніяк не з’являється личина зрадника…

Шкляр, В. Характерник : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2020. – 300 с.

У другій половині ХVІІ століття в Запорозькій Січі сталася неймовірна подія, яку зафіксовано в архівах тодішньої Московії і, яку не оминув увагою жоден доскіпливий хроніст козаччини. Та особливого чару ця пригода набуває під пером письменника, що на основі документальних джерел творить яскраву історичну реальність з життя «лицарів списа і шаблі».

 Шкляр, В. Чорне Сонце : збірка / Василь Шкляр. – Харьков : Клуб сімейн. дозвілля, 2019. – 297 с.

Російсько-українська війна очима бійця полку «Азов». Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю.

Шкляр, В. Чорний ворон. Залишенець : роман / Василь Шкляр. – Харків : Клуб сімейн. дозвілля, 2019. – 425 с. : іл.

Їх називали бандитами, розбійниками, головорізами й навіть у прокльонах-анафемах забороняли згадувати їхні імена. Щоб вбити у пам’яті упокореної маси ту ідею, за яку повстанці жертвували свої молоді життя. Авжеж, вони стріляли, вішали, палили, нищили – але кого? На їхньому бойовому чорному прапорі напис: «Воля України або смерть». Вони не вийшли з лісу навіть тоді, коли навкруги запанувала чужа влада і вже не було надії на визволення. Вони – залишенці – обрали собі смерть.

 

Публікації в періодичних виданнях

Бондаренко, С. Золотий ключ Василя Шкляра / С. Бондаренко // Літер. Україна. - 2012.- 12 лип. - С. 14.

Василь Шкляр : "Наша Небесна сотня виграла третю світову війну..."/ спілк. Людмила Черняк// Слово Просвіти. - 2015.- 19-25 лют. - С. 9.

Василь Шкляр: "Українофоби знайшли в моєму романі навіть порнографію": [Чорний ворон] / розпит. Оксана Климончук // Літер.Україна. - 2011.- 10 бер. - С.4.

Василь Шкляр: "Українців об'єднає почуття людської і національної гідності" / розм. вела Оксана Климончук // Літер. Україна. - 2012.- 2 лют. - С. 14.

Василь Шкляр: "Шукаю слідів Марусі" / запитував Сергій Козак // Літер.Україна. - 2010.- 14 жовтня. - С.1, 3.

Василь Шкляр: Про 20-ті роки ХХ століття ми знаємо менше, ніж про Київську Русь / розм. Марія Томак, Надія Тисячна, Олег Коцарев // День. - 2011.- 30 бер. - С.7.

Долженкова, І. Останній романтик / Інна Долженкова // Сучасність. - 2010.- № 3. - С.186-193.

Квітка, О. Чорний ворон: високий політ : [Василь Шкляр] / О. Квітка // Літер. Україна. - 2011.- 14 лип. - С.3.

Когут, О. Політ над гніздом "Чорного ворона" / О. Когут // Культура і життя. - 2011.- 3 бер. - С.10.

Кокотюха, А. Масова література в Україні як інтелектуальний продукт для обраних / А. Кокотюха// Укр. культура. - 2013.- № 11. - С. 38-39.

Крим, А. Бенкет шакалів над розтерзаною українською літературою : [роман "Чорний ворон"] / А. Крим // Літер. Україна. - 2011.- 17 бер. - С.1,3.

Лєсной, В. Читаючи Шкляра: чому та українська Україна програла / В. Лєсной // День. - 2011.- 24-25 черв. - С.7.

Миколаєнко, А. "Чорний ворон" : сигнал для суспільства / А. Миколаєнко// Літер.Україна. - 2011.- 3 лют. - С.3.

Наєнко, М. Ще про "Чорного ворона" і вороння... / М. Наєнко // Літер.Україна. - 2011.- 17 бер. - С.4.

Панькова, Н., Савченко, О. Презентація роману Василя Шкляра "Чорний ворон" : урок-ретроспектива / Панькова, Н., Савченко, О. // Дивослово. - 2011.- № 6. - С.26-30.

Пастух, Б. Замість хреста - калина: [роман "Залишенець"] / Б. Пастух // Дивослово. - 2011.- № 6. - С.31-33.

Шкляр, В. Залишенець. Чорний ворон / В. Шкляр // Культура і життя. - 2011.- 17 лют.- 2 бер. (№5-7). - С.15.


Читати повні тексти творів