середа, 26 травня 2021 р.

 

26 травня 1897 у британському видавництві Archibald Constable and Company вийшов друком роман "Дракула" ірландського письменника Брема Стокера, над яким він працював близько шести років. Роман про вампіра-аристократа, ім'я якого було запозичене у реального політичного діяча Трансільванії XV століття, мав винятковий вплив на популяризацію міфу про вампірів в культурі XX століття.

Вибух популярності вампірської тематики в масовій культурі ХХ століття багато в чому був спричинений саме популярністю стокерівського роману, який і сформував загальновідомий образ графа. Книга стала єдиним по-справжньому популярним твором ірландця, автором якої він і увійшов в історію всесвітньої літератури.

Сюжет "Дракули" Брема Стокера подається у вигляді щоденникових записів, газетних заміток та листів, створюючи таким чином атмосферу реалістичності того, що відбувається в романі. Пізніше цей прийом стане популярним в кінематографі жанру жахів, трансформувавшись в так званий жанр псевдодокументалістики.  

Зав’язка сюжету є класичною для готичного роману: молода людина (Джонатан Харкер) у справах приїздить в замок, який знаходиться в далекій місцевості в горах Трансільванії. Одразу навколо героя починають відбуватись дивні речі, він знайомиться з Графом Дракулою, який змушує залишитись головного героя в замку на більш тривалий термін, ніж це планувалось з початку. Керований цікавістю та страхом Харкер починає досліджувати замок, виявляючи безліч дивних та жахливих деталей.

Роман Брема Стокера є цікавим літературним феноменом. Автор не створив більше нічого настільки ж відомого, як "Дракула", а сам текст став певною квінтесенцією всіх історій та легенд, своєрідною енциклопедією вампіризму, на яку будуть посилатись всі подальші митці.

Секрет успіху роману "Дракула", на думку критиків, полягає в тому, що автору, як пізніше, наприклад, Дж. Толкієну, вдалося створити новий літературний міф, а разом з ним — цілий світ, паралельний нашому, який продовжує жити своїм життям і сьогодні.

 

За матеріалами: https://plomin.club/