пʼятниця, 1 грудня 2023 р.

1 грудня, відповідно до рішень ВООЗ та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятих у 1988 році, Україна разом з міжнародною спільнотою традиційно відзначає Всесвітній день боротьби із СНІДом. 

Основна мета цього дня – звернути увагу суспільства до проблем ВІЛ/СНІДу, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасної діагностики ВІЛ–інфекції.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом пропонуємо рекомендаційний список "Ще раз про ВІЛ/СНІД": 

ВІЛ. СНІД. Люди, які живуть з ВІЛ: міфи та факти. – К., 2004. – 31 с.

Запорожан, В. ВІЛ-інфекція і СНІД / В. М. Запорожан, М. Л. Аряєв. – 2-ге вид., перероб. і допов. – К. : Здоров’я, 2004. –  636 с.

Знання про ВІЛ-інфекцію та СНІД // Стан та чинники здоров’я українcьких підлітків : моногр. / авт. кол. : О. М. Балакірєва та ін. ; ЮНІСЕФ ; Укр. ін-т соц. дослідж. ім. О. Яременка. – К. : ТОВ «К. І. С.», 2011. – С. 127 – 130.

Мельник, Л. ВІЛ/СНІД сьогодні: варто знати більше / Л. В. Мельник. – Черкаси : Центр «Ескейт», 2008. – 40 с.

Семигіна, Т. Політика протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні: роль міжнародної допомоги (за матеріалами дослідження глобальних ініціатив у сфері ВІЛ/CНІДу в Україні) / Т. Семигіна. – К. : Агенство Україна, 2009. – 125 с.

Однією з причин росту кількості хворих на ВІЛ/СНІД серед молоді є дефіцит знань. Подаємо вебліографічний список інтернет-ресурсів, на яких ви знайдете відповіді на запитання, що стосуються цієї проблеми.


Виклик та подолання: ВІЛ/СНІД та права людини в Україні [Електронний ресурс] // ПРООН В УКРАЇНІ. – Режим доступу : https://www.undp.org/uk/ukraine/publications/виклик-та-подолання-віл/снід-та-права-людини-в-україні  (Дата звернення: 01.12.2023). – Назва з екрана.

Імунодефіцитні люди – що варто знати про ВІЛ та СНІД? [Електронний ресурс] // Medicover. – Режим доступу :   https://medicover.ua/blog/Imunodefitsytni-lyudy.html (Дата звернення: 01.12.2023). – Назва з екрана.

Про ВІЛ/СНІД [Електронний ресурс] // Центр громадського здоров’я МОЗ України. – Режим доступу : https://phc.org.ua/dlya-pacientiv/pro-vilsnid (Дата звернення: 01.12.2023). – Назва з екрана.

СНІД ТА ВІЛ: УСЕ, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ [Електронний ресурс] // Про_здоров`я. – Режим доступу :  https://prozdorovia.in.ua/statti/snid-ta-vil-use-shcho-potribno-znaty/ (Дата звернення: 01.12.2023). – Назва з екрана.

Чим відрізняється ВІЛ від СНІД? Симптоми, діагностика [Електронний ресурс] // Ескулаб. – Режим доступу :   https://esculab.com/vil-snid (Дата звернення: 01.12.2023). – Назва з екрана.