четвер, 5 січня 2023 р.

Непримиренність до свавілля, незламність сили духу, втілення національної гідності!

 Василь Стус – поет, мислитель, правозахисник, чиє ім’я стало синонімом незламності волі людини.

Протягом тривалого часу вилучена з літературного простору, сьогодні поезія Василя Стуса повертається до читачів, її публікують газети й журнали, його твори входять до сценічних вистав, створюються пісні на вірші поета.

 Пропонуємо вам підбірку творів В. Стуса:

Стус В. Веселий цвинтар : Поезії. – Варшава, 1990. – 109 с.

 «Веселий цвинтар» відбиває певний період творчого розвитку та гартування поетичного слова, і являє собою викінчений оригінальний твір, для котрого багато важить форма укладу. 

 Стус В. Вечір ; Зламана віть : Вибране. – К., 1999. – 382 с.

 До книжки увійшли вибрані вірші та листи В. Стуса, одного з найвизнаніших українських поетів нинішнього століття. До однотомника включено також нотатки «З таборового зошита» та магаданську версію збірки «Палімпсести», яка вперше друкується в повному обсязі.

 Стус В. Вибране. – Х., 2017. – 539 с.

До видання включено вірші, прозу та листи Василя Стуса – поета, перекладача, мислителя і дисидента, який став уособленням незламності українського духу.

У творчості поборював поверховий етнографізм. Його вірші засадничо орієнтовані на світові зразки та тенденції. В ранній творчості відчувається значний вплив філософії екзистенціалізму. Несистемно сформулював постулати філософії «квітування». Естетичні та етичні принципи життя виклав у листах з в’язниці до рідних, дружини та сина.


 Стус В. Вибране. – Х., 2020. – 539 с. 

 До видання включено знакові вірші зі збірок «Круговерть», «Веселий цвинтарь», «Час творчості» та «Палімпсести», літературознавча праця «Зникоме розцвітання», нотатки «З таборового зошита», а також філософські роздуми та духовні заповіти з листів до дружини і сина.

 Стус В. Вибране. – К., 2022. – 135 с. 

 Ця книга є виданням-білінгвою вибраних творів Василя Стуса перекладених французькою славістом, професором Женевського університету Жоржем Ніва.

 Стус В. Вибране : збірка. – Х., 2020. – 317 с. 

 Поезії, що увійшли до цієї збірки, – найкращі зразки лірики Василя Стуса. У цих рядках громадянські мотиви за біль митця за долю України переплітаються з тонким мереживом любовної лірики і філософськими роздумами про життя й призначення людини. Вірші сповнені надії та сили волі, міцнішої за крицю. Це маніфест борця і водночас сповідь зболеної душі.

 Стус В. Вибрані твори. – К., 2012. – 869 с.

 Пропонуємо увазі читачів книжку із серії «Шістдесятники», а саме «Вибрані твори» Василя Стуса. Видання дозволяє скласти повне уявлення не лише про головні етапи творчої еволюції поета, а й демонструє інтерпретацію його творчості. Тут уперше в повному обсязі представлено магаданську версію збірки «Палімпсести», створену поетом у с. Матросова Магаданської області в 1977–1979 рр. Окрім того, поетичний доробок В. Стуса репрезентовано вибраними віршами зі збірок «Круговерть», «Зимові дерева», «Веселий цвинтар», «Час творчості» та програними текстами різних періодів, що не увійшли до збірок. У книзі широко відображено епістолярну спадщину поета, головні критичні праці та публіцистичні виступи.

 Стус В. Вікна в позапростір : вірші, ст., листи, щоденник. записи. – К., 1992. – 254 с.

 Із віршів, статей, щоденникових записів, епістолярної спадщини Василя Стуса, лауреата Державної премії імені Т. Г. Шевченка (посмертно), постане перед читачем повнокровний образ полум’яного сина України. Поета страдницької долі, нездатного на компроміси, максималіста в почуттях і оцінках, який завжди йшов шляхом правди і заплатив за це життям.

 Стус В. Зимові дерева : Перша зб. поезій. – Б. м., 1970. – 206 с. 

 «Зимові дерева» – перша збірка віршів Василя Стуса, видана за життя поета. Після серії арештів української інтелігенції 1965 року Василь Семенович підтримав учасників протестної акції та став «політично неблагонадійним». Книгу «Зимові дерева» змогли надрукувати лише 1970 року в Лондоні та Брюсселі. За два роки до того Василь Стус віддав рукопис у вітчизняне видання, де отримав відмову на друк. Збірка вважалася у списку «злочинів» у КДБ. Пройшовши складний шлях, книга побачила світ. Нині вона становить колекційну та історико-культурну цінність.

 Стус В. Золотокоса красуня. – К., 1992. – 46 с.

 До цієї збірки увійшли найкращі на думку упорядника вірші відомого українського поета Василя Стуса. Щонайменше половина цих віршів не друкувалася до недавнього часу, бо знаходилася в архівах КДБ.

 Стус В. І край мене почує : Поезії. – Донецьк, 1992. – 291 с. : іл.

 Його вірші можна наслідувати, але повторити їх неможливо, як неможливо повторити ті історичні та культурні обставини, в яких жив і творив Поет. До книги увійшли поезії: Не одлюби свою тривогу ранню (1958–1969), Ні. Вистояти. Вистояти. Ні – Стояти. Тільки тут. У цьому полі… (1970), Крізь сотні сумнівів я йду до тебе (1972–1976), Народе мій, до тебе я ще верну Як в смерті обернуся до життя (1976–1979), документи, листи.

 Стус В. Мені здалося – я живу завжди : вибр. твори : збірка. – Х., 2022. – 398 с.

Непохитний та незламний. Оспіваний та заборонений. Справжній син свого народу й відчайдушний його захисник. Людина, що пережила стільки випробувань, які підточили б силу богів. Але не силу волі Василя Стуса. Відшліфований життєвими викликами, він став крицею перед буревієм лиха, проте зберіг м’якість серця та теплоту душі. Його могутнє слово крізь роки майорить прапором свободи і є маяком для тих, хто загубився на дорогах життя. До книги ввійшли вибрані поезії та твори поета, ім’я якого не потьмяніє з роками. Бо писане воно вогняними літерами і палатиме крізь віки. Як і безсмертна душа та слово генія Василя Стуса.

 Стус В. Отак і ти згорай : Вірші. – К., 2005. – 287 с.

 Василь Стус йшов до свого трагічного кінця, безмежно вірячи, що його слово почують усі, кому дорога свобода і гідність особистості.  І не помилився – сьогодні його поезія допомагає повірити в невипадковість життя, побачити її сенс у запеклому опорі, у необхідності самореалізації. Відстояти людське в людині – надзавдання цієї лірики.

Говорячи про долю України, поет говорить і про кожну людську долю, справедливо вважаючи, що усвідомлення себе часткою народу і дає віру, без якої, як без молитви, пісні, радості спілкування неможливо жити і померти людиною.

 Стус В. Поезії. – Х., 2017. – 349 с.

 До видання включено вибрані вірші Василя Стуса – поета, перекладача, мислителя і дисидента. Його ім’я стало символом Українського Опору другої половини ХХ століття, духовної незламності й свободи. Крізь усю поезію поета-борця, який загинув у спецтаборі для політв’язнів, проходить тема України. Він не лише прожив яскраве, героїчне життя, а й зумів піднести людину до рівня її долі та покликання у слові.

 Стус В. Таборовий зошит : вибр. твори. – К., 2008. – 449 с.

 У «Таборовому зошиті», напевно, вперше в такому повному – надто як для книги вибраного – обсязі зібрані всі програмні для Василя Стуса-мислителя вірші з його основних збірок, найдовершеніша літературознавча праця «Зникоме розцвітання», нотатки «З таборового зошита» і своєрідні духовні заповіти з листів до дружини і сина. В них – Стусова етика, мотивація його дій і прагнень. Надія, що його «подобу збагнуть – бодай в передкінці життя».

 Стус В. Феномен доби : (сходження на Голгофу слави) : [про П. Тичину]. – К., 2015. – 103 с.

 Це книга любові і болю. З глибоким проникненням у таке видатне і трагічне явище української літератури, як Павло Тичина. Але це книга не лише про Тичину – вона про трагедію людини в умовах тоталітарного режиму, про згубну дію казармового соціалізму на культуру, духовність народу.