понеділок, 16 травня 2022 р.

16 травня – День біографів (Biographers Day)

Це день першої зустрічі Семюела Джонсона (1709-1784) зі своїм біографом Джеймсом Босуеллом (1740-1795), наслідком чого у 1791р. була опублікована двотомна праця "Життя Семюела Джонсона".

Слово "біографія" походить від двох давньогрецьких слів – "життя" і "пишу". Іншими словами, біографією називають життєпис людини, створений іншою людиною або кількома людьми.

У більшості випадків біографія стає найпершим джерелом інформації, яку ми хочемо отримати про людину.

Біографія будується за певним умовним планом, відповідно до якого вона має в обов’язковому порядку висвітлювати такі пункти:

особисті дані (ПІБ, дату народження, місце народження/смерті, статус, сферу зайнятості, звання, наукові ступені, титули, освіту);

додаткову розширену інформацію (етапи життя, діяльності, внесок у науку/культуру, погляди тощо).

Метою написання біографії є висвітлення історії людини в соціальних межах, а головне – забезпечення тісного і повного знайомства читача з особою епохи.

Життєписи видатних осіб бувають декількох типів.

Найцікавіший – це романізована, інакше – художня біографія. Вона цікава, зрозуміла та легко сприймається широкою читацькою аудиторією.

Широкій читацькій публіці доступна популярна біографія, вузькій – наукова. 

Завдяки біографу майбутні покоління не лише дізнаються про деталі, яскраві моменти історії існування знаменитості, але й зможуть перейнятися духом епохи, в якій жив герой документальної публікації, а також усвідомити важливість ролі, яку відігравав останній в історичних подіях свого часу. 

Книги-біографії:

"Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє" відомого технологічного журналіста Ешлі Венса. У цій книзі автор вперше пропонує незалежний і різносторонній погляд на життя і досягнення самого відважного підприємця Кремнієвої долини;

"Моє життя. Мої досягнення» - книга відомого американського промисловця Генрі Форда (1863-1947рр.), яка є найцікавішим філософським та історичним трактатом, що пояснює багато з сучасного світоустрою;

"Ви, звичайно, жартуєте, містер Фейнман!" американського фізика Річарда Фейнмана, який був одним з творців атомної бомби. Його роботи з квантової електродинаміки удостоєні Нобелівської премії;

"Жага до життя" біографічний роман Ірвінга Стоуна про життя знаменитого нідерландського художника Вінсента ван Гога.