понеділок, 6 грудня 2021 р.

У світі фентезі

Найкраще фентезі написано мовою мрії. Воно так само, як мрія, реальніше, ніж сама реальність... принаймні на мить, довгу чарівну мить перед тим, як ми прокинемося. 

Дж. Мартін

 Фентезі займає чільне місце у сучасній літературі. Велику популярність мають твори таких авторів як Джоан Роулінг, Дж.Р.Р. Толкієн, Урсула Ле Гуїн, Дара Корній, Марина та Сергій Дяченки і багато інших. Особливою популярністю цей жанр користується серед молоді.

Історія жанру фентезі, в тому вигляді у якому ми його звикли сприймати, не нараховує і двісті років. Предтеча жанру фентезі  є фантастика.

Фентезі  – це літературний жанр, в якому магія та інші надприродні  явища  є  головними  елементами  сюжету,  теми  чи місця  дії. Багато  історій  цього жанру  відбуваються  у  вигаданих  світах,   де  магія  є   звичною  справою. 

Як  правило,  від  наукової фантастики і літератури жахів фентезі відрізняється відсутністю  (псевдо)-наукових та макабричних (похмурих або жахливих) тем, хоча усі три жанри мають багато спільного. 

Книги готові зачаровувати вас своїми світами:

 Дяченко, М. Зло не має влади : роман / М. Дяченко, С. Дяченко. – Харків : Фоліо, 2018. – 316 с.

"Зло не має влади" – останній роман трилогії про пригоди школярки-семикласниці Ліни Лапіної. Що чекає Королівство, мешканці якого забули свого короля? Звісно, воно приречене на загибель та запустіння. Особливо тоді, коли його осідає Сарана – жахлива стонога і сторука, вона змітає й витоптує все на своєму шляху, і немає від неї порятунку. У Ліни, мага дороги, є лише три дні, щоб урятувати Королівство...

 Корній, Д. Крила кольору хмар : роман / Д. Корній. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 320 с.


 Корній, Д. Зворотний бік Світла : роман / Д. Корній. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 320 с.

Світло не може існувати без темряви, а інколи вони навіть закохуються одне в одного: Птаха – світла безсмертна, Стриб – темний. А от Мальва ще не визначилася, більше того – дівчина донедавна й гадки не мала про своє покликання і про те, чия кров тече в її жилах. До сімнадцяти років Птаха берегла її як зіницю ока, та вже час її квіточці розпускати пелюстки – чорні чи білі, новонароджена безсмертна обиратиме сама! Зазирніть у чорну душу темного безсмертного – і ви побачите там кохання, яке виточило лють. Сутінки спустилися на світ Чотирьох Сонць, коли лихий Стрибог, стоячи на Дівич-горі, віддавав накази нищити, палити все, що було дорого Птасі – на той час безпорадній дівчинці. Це згодом вона стане 9 найсильнішою зі світлих безсмертних і… пробачить йому, і покохає, і приборкає звіра…

 Корній, Д. Зворотний бік Темряви : роман / Д. Корній. – 2-ге вид. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2014. – 320с.

Разом зі своїм батьком, темним безсмертним Стрибогом, Мальва перейшла до світу темних. Її наставниця Птаха свідомо пішла на цей вчинок, адже вважає, що Мальва сама повинна зробити вибір: на чиїй стороні їй залишитися. Могутність дівчини зростає день у день, а знання – щогодини, та невдовзі вона дізнається про зворотний бік темряви… То чию сторону врешті-решт обере Мальва, адже від цього залежить майбутнє, і не лише її?

 Корній, Д. Зворотний бік Сутіні : роман / Д. Корній. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 288с.

Здавна між Темними та Світлими немає миру. Стриб покинув рід свого батька, володаря Тьми, заради Світлої жінки. Та вона пішла й заборонила шукати себе. А ось його доньку, Мальву, полюбила як рідну. Минули роки. Разом зі своїм батьком Мальва перейшла до світу темних. 10 Вона повинна сама зробити вибір, на чиєму боці їй залишитися. Сили дівчини зростають... Та світ міняється. Заклопотані боги не одразу помічають постать у сірому каптурі. Чи зможуть Світло і Пітьма здолати сіре павутиння Сутінок?

 Лущевська, О. Залізний вовк : повість / О. Лущевська. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2019. – 136 с.

Граф Горгій побився об заклад, що впіймає на полюванні небаченого досі звіра. Так і сталося, проте на бенкеті на честь полювання хтось потай випускає залізного вовка, і той тікає. Підозра падає на десятирічного сина графа – Віра. Ціна зради дуже висока, і лютий батько проганяє хлопчика геть. Хлопчик залишається сам у лісі, тепер він мусить боротися за своє життя. Та поруч із Віром – його вірний щур Дада. Разом вони знаходять шлях до іншого маєтку, який виявляється будинком Глорії. Там щур відкриває таємницю залізного вовка і дізнається про інші механічні дивовижі.

Макущенко, М. Темний бік будинку / М. Макущенко. – Львів : Вид-во Старого Лева, 2018. – 327 с.

"Темний бік будинку" – книжка про те, як київські домовики долають зло та рятують стару архітектуру 11 міста. Люди покинули красиві столичні маєтки, але забули забрати Духів Будинків. Голодні, самотні і невидимі мешканці продовжують захищати оселі, понад усе шануючи споконвічні традиції. На відміну від традиційних домовиків, Яра, донька звичайного київського домовика, не прагне стати господинею й піклуватися про дім, а гуляє містом, підшуковує паролі до будинків, знайомиться з їхньою історією. Принагідно закохується в домовика з Шоколадного будинку й розуміє, що вона дещо інша істота, ніж її батьки. Дівчина опиняється у вирі потойбічних інтриг. Та саме інакшість допомагає їй протистояти злу та, зрештою, порозумітись із батьками.

 Пагутяк, Г. Зачаровані музиканти. Слуга з Добромиля : романи / Г. Пагутяк. – Львів : Піраміда, 2019. – 292 с.