четвер, 16 грудня 2021 р.

16 грудня 1775 р. народилася Джейн Остін, одна з найвидатніших жінок у світовій літературі. 

Створила низку романів у жанрі любовної історії. На літературний смак авторки вплинула творчість Шекспіра, Голдсміта та Юма. Була поціновувачкою поетики Купера, Томсона та Грея. Цікавилася сценаристикою та брала участь у постановках домашнього театру.

За своє життя Остін написала близько 3000 листів, зміст яких є найважливішим джерелом біографічної інформації, якої про неї суттєво бракує.

На початку XIX століття жінки в професії письменників не сприймалися суспільством, тому перші видання своїх творів Джейн Остін видавала без вказівки автора. Вона довго приховувала свій талант навіть від друзів і завжди писала на поштовому папері, щоб не виникало зайвих питань у тих, хто її побачить за улюбленим заняттям. 

Її твори відомі в усьому світі та продовжують жити в екранізаціях. Літературна діяльність письменниці поділяється на два періоди: рання творчість та період написання найбільш відомих творів, серед яких: "Гордість і упередження", "Аргументи розуму", "Нортенгерське абатство" та інші.


    "Гордість та упередження" — найвідоміший роман популярної британської письменниці Джейн Остін (1775—1817). Закохані серця часом легко долають соціальні­ ба­р’є­ри, але не завжди можуть обійти стіни власної гордості­, звичайних непорозумінь, а інколи й упере­дже­ності. 21-літня Джейн Остін змогла так майстерно викласти у романі сподівання й розча­рування, турботи й почуття закоханих Елізабет і містера Дарсі, що її книгу і сьогодні із захопленням читають мільйони читачів різних поколінь­. Роман вирізняється зворушливою романтичністю, легким гумором, психологічно точно виписаними портре­тами героїв.