четвер, 21 жовтня 2021 р.

21 жовтня у всьому світі відзначають Всесвітній день яблук

 

З давніх-давен яблука в Україні цінують не тільки за красу та смак, але й за цілющі властивості. У міфології та літературі яблука займають чільне місце.

Давні українці вирізняли окремі дерева серед інших і наділяли їх магічними властивостями. Так виник культ дерева. Яблуня разом із дубом та грушею посідають чільне місце у будові Світового дерева. Яблуня та її плід сприймаються як одне ціле, і для українців вони є символом цілісності й розумності земних бажань і тілесних прагнень.

Образ яблуні та яблука відображається і в літературі. Цей образ складний та суперечливий – символ гріхопадіння, абсолютної істини, вічної молодості, достатку, уособлення загадки життя та смерті, символ-оберіг. 


    Наріне Абґарян "З неба впало три яблука"

Напрочуд поетична розповідь про мешканців маленького гірського села, які прожили таке довге, таке непросте життя, щедре і на радість, і на горе…

У кожного з цих трохи дивакуватих селян по-справжньому велика душа. Вони зберегли волю до життя, надію на краще майбутнє і щире ставлення одне до одного.

Дуже світла книжка Наріне Абґарян з характерними для неї іронією, співчуттям до героїв, з майже фізично відчутними барвами, звуками і запахами…


    Валерія Чорней "Яблуко в тайстрі"

Чого тільки не сховаєш до гуцульської тайстри! Скажімо, яблуко — чарівне яблуко пізнання найважливіших для людини цінностей. Або маленьку жінку з трепетним серцем, настільки ж природну, як гірська яблунька, відкриту до світу, вдячну своєму народу, уважну до найменших дрібниць, адже довкола нас стільки знаків, які треба вміти відчитати. Вона шукатиме свою справжню любов, вона рятуватиме митця від сліпоти душі. Бо так, це насамперед роман про людську душу — яка доти жива, доки людина вміє бачити істинну красу.


    Галина Вдовиченко "Пів'яблука. Інші пів'яблука"

"Пів'яблука. Інші пів'яблука" — історія жіночої дружби, що дозволить читачеві поглянути на звичні речі по-новому, оповідь про долі чотирьох подруг — таких різних, але однаково близьких. Одного разу вони знаходять незвичайний сувенір. Те, що спершу здавалося просто цікавою іграшкою, починає у дивовижний спосіб змінювати життя жінок, виконуючи найпотаємніші бажання кожної з них... Знахідка стане початком нових пригод, вона покаже, чого насправді бажають подруги. Хто зміг створити цей шедевр? І чому майстер Пінзель, найзагадковіший галицький скульптор XVIII століття, що далі помітніше впливає на тих, хто живе у XXI столітті? Дізнайтесь усі таємниці, прочитавши цю чудову книжку. Романи "Пів'яблука" та "Інші пів'яблука", з якими свого часу дебютувала Галина Вдовиченко, — вперше під однією обкладинкою, у новій авторській редакції.

Смачного вам читання і міцного здоров’я!