пʼятниця, 2 липня 2021 р.

 2 липня 1877 року народився Герман Гессе (1877- 1962).

Один з найвідоміших німецьких письменників, художник і лауреат Нобелівської премії.

Всі книги Германа Гессе несуть велику літературну цінність, а його спадщину вивчають на шкільних уроках фактично в кожній європейській країні.

Роботам автора властивий романтизм, психологізм і висока частка автобіографічності. За життя його нерідко звинувачували в байдужості до того, що відбувається зі світом, який захлиснули хаос і світові війни, в той час як письменник був зосереджений на внутрішніх пошуках.

 

Всесвітньо відомим Герман Гессе став завдяки своєму літературному таланту. Про те, що свої думки він висловлював і за допомогою пера і пензля, знають не всі.

Герман Гессе захопився живописом у віці 39 років. Тоді він вже був успішним письменником.

Психоаналітик Йозеф Бернхард Ланг, допомагаючи Герману впоратися з душевною і творчою кризою, порадив Гессе спробувати передати думки на папері.

"З туги, що ставала нестерпною, я знайшов для себе вихід, почавши малювати", - написав Герман Гессе в одному зі своїх листів.

 

Прочитати книги Германа Гессе варто всім шанувальникам класичної інтелектуальної літератури.

Герман Гессе. Романи

До видання увійшли два романи Германа Гессе — "Нарцис і Ґольдмунд" та "Сіддхартха".

В основі першого — протистояння двох героїв: Нарциса, вченого-богослова, який присвятив себе служінню Богу та наукам, та його учня Ґольдмунда, що є втіленням наївності та безпосередності. І Нарцис, і сластолюбний красунчик Ґольдмунд намагаються розгадати таїну буття і віднайти сенс життя. Тільки засоби у них різні...

Дія алегоричного роману-притчі "Сіддхартха" розгортається в стародавній Індії в ті часи, коли Будда Гаутама ще тільки починав проповідувати своє вчення. Головний герой роману, син брахмана Сіддхартха, полишає свого батька, щоб стати бродячим аскетом, потім він йде від бродячих аскетів, щоб почути вчення Будди, але і Будду він залишає, щоб спокуса слідувати його вченню не стала перешкодою на його власному шляху до просвітління...

"Гра в бiсер"  останній, підсумковий роман Германа Гессе (1877-1962). Проблема, що хвилює автора, - це доля культури та глибока криза духовності сучасного світу. Відрив елітарної культури, її зростаюча самоізоляція призводять до втрати нею творчого духу, до переродження "культури" в "цивілізацію".

"Степовий вовк"

Відчуження людини, яка живе "не як усі", пошуки свого "я" там, де це "я" знайти неможливо, психоаналіз, Фройд і Юнґ, фантасмагорія, еротика і джаз, роздвоєння особистості — все це "Степовий вовк", роман видатного письменника, лауреата Нобелівської премії Германа Гессе (1877—1962). Гарі Галер – головний герой роману — називає себе "степовим вовком, який заблукав у тенетах цивілізації". Він книжник-одинак, який зовсім не пристосований до життя і тому думає про те, щоб це життя покинути. Але декілька незвичайних подій вимушують його переглянути свої погляди...

Рожевий дім і вежі". Акварель Германа Гессе, 1919 рік.