понеділок, 31 травня 2021 р.

 


    Щоб рухатись вперед, потрібно не лише любити рідний край, а й знати та поважати своїх друзів. Ми живемо в унісон з Європою, мислимо по-європейські, у нас спільні ідеали. День Європи – це свято Європейського Союзу, що відзначається як День Шумана, на ім’я міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, який 9 травня 1950 року звернувся до лідерів європейських країн із пропозицією почати процес об’єднання Європи.

Пропонуємо онлайн-огляд творів сучасних європейських письменників із серії "Карта світу", які є у книжковому фонді нашої бібліотеки.

Книжкова серія "Карта світу" видавництва "Фоліо" включає в себе кращі зразки сучасної європейської та світової прози кінця XX – початку XXI століття в українському перекладі.

Серія знайомить читача із сучасними письменниками та їх творами з різних куточків світу: Франції, Німеччини, США, Естонії, Фінляндії, Швеції, Данії, Норвегії, Словенії, Хорватії, Сербії, Чехії, Польщі…

Тож пропонуємо вашій увазі:

Ю Несбьо "Таргани" – за чутками норвежської колонії в Таїланді, посол Норвегії загинув на початку шістдесятих у Бангоку, але ніяк не розбившись в автівці – він був убитий за вельми загадкових обставин….

Емманюель Каррер "Опріч мого життя" – книга автобіографічна. Але автор перебуває осторонь, він лише свідок страшної драми, яка відбувається з близькими йому людьми. Сестра дружини письменника, Жюльєтта, молода жінка-суддя, мати трьох дітей, із шістнадцяти років боролася з раком. Коли вона померла, письменник вирішує взяти на себе тяжке завдання – написати книгу про те, про що звичайно говориться кількома рядками: про повільну агонію, про те, що таке смерть коханої людини для її близьких, про те, що хвороби, трагедії й катастрофи – це не тільки відсторонена картинка в телевізорі або стаття в журналі, це реальність, яка може торкнутися кожного…

Кшиштоф Зануссі "Час помирати" – це розповідь справжнього митця про його непростий шлях у мистецтві. Ця книга – черговий авторський фільм Зануссі, але зроблений за допомогою не монтажних фраз, а словесних. Життя кінематографіста в соціалістичній Польщі, спогади про фільми, про світ у форматі "схід-захід", спогади про людей, що його оточували, серед яких були Папа Іван Павло ІІ, президент Чехії Вацлав Гавел та багато інших. Спеціально для українського видання Зануссі написав новий розділ, де розповів про своє ставлення до України, до її історії та культури.

Луїджі Малерба "Летючі камені" – головний герой роману – успішний художник Овідіо Ромер, котрий розповідає про роки свого формування як особистості і як митця. Коли Овідіо ще був юнаком, сім’ю покинув батько. Вважалося, що він загинув у Єгипті, однак насправді виявилося, що він жив у Канаді під чужим ім’ям. Проте детективна зав’язка – це тільки тло. Головне – це віднайдення у собі справжнього покликання. Символом цього і є «летючі камені», які художник ще замолоду побачив у своїй уяві й зобразив на полотні і які він несподівано знову знаходить у далекій країні.

Ромен Гарі "Коріння небес" – головний герой – ідеаліст Морель, якого навколишні вважають диваком. Для білої людини слони довгий час були лише слоновою кісткою, а для чорної – тільки м’ясом. Він вірить у те, що й слони, і люди – незалежно від кольору шкіри – гідні поваги.

Представлені лише деякі твори серії "Карта світу". Цікаво? Запрошуємо до Черкаської центральної міської бібліотеки імені Лесі Українки!

Гол. бібліограф Н.М. Смаглій