вівторок, 6 квітня 2021 р.

Усі здорові люди люблять життя (Г. Гейне)

 

Щорічно 7 квітня світ відзначає Всесвітній день здоров’я (World Health Day). Це одна з важливих соціальних дат, значення якої переоцінити неможливо. Головна мета свята – звернути увагу суспільства на важливість здорового способу життя та вчасної профілактики захворювань. Тема Міжнародного дня здоров'я 2021 року - "Збудуємо більш справедливий, більш здоровий світ".

Здоров`я – найбільша людська цінність, яку багато хто починає цінувати і берегти, вже втративши частину цього скарбу.

Своє розуміння здорового способу життя існувало в культурах  усіх великих цивілізацій.

Пропонуємо вам 7 найважливіших правил здорового способу життя:

Правило № 1

Правильне харчування! Більше фруктів і овочів, продуктів, наповнених корисними для нашого організму речовинами.

Правило № 2

Активність! Будьте активними, життєрадісними і відкритими до світу. Якщо ви не можете собі дозволити походи в спортзал, їх можна замінити пішими прогулянками на свіжому повітрі, ранковою пробіжкою, зарядкою. Ходіть більше пішки, гуляйте у парках та лісах, будьте рухливими.

Правило № 3

Здоровий спосіб життя жодним чином не сумісний зі шкідливими звичками: куріння, вживання алкоголю, наркотиків.

Правило № 4

Основа здорового способу життя - 8-ми годинний здоровий сон.

Потрібно привчити свій організм лягати і прокидатися в один і той же час, не залежно від того, який день тижня: будній чи вихідний. В ідеалі, звичайно, прокидатися треба без будильника.

Правило № 5

Одне з найважливіших правил здорового способу життя - це позитивний настрій! Не зациклюйтеся на невдачах і промахах.

Правило № 6

Здоровий спосіб життя - це так само дбайливе ставлення до себе! Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися, дотримуватись правил гігієни, чергувати працю й відпочинок.

Правило № 7

Вести здоровий спосіб життя легше не поодинці, а в компанії. В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі навколо дотримувалися такої ж життєвої позиції.

 


    Для тих, хто хоче бути здоровим, наша бібліотека пропонує газету "Здоров’я і довголіття": медична інформація для широкого кола читачів (про здоровий спосіб життя, про збереження і відновлення здоров’я методами народної, нетрадиційної та сучасної медицини), а також журнал "Безпека життєдіяльності".



З газети "Здоров`я і довголіття" №12 за 23-29 березня 2021 року можна дізнатись:

Як підготуватись до сезону алергії.

Приблизно кожен третій страждає від сезонної алергії. навесні вона стартує з синдромом "талого снігу" й появи риніту в людей, що мають алергію на тварин... Тим часом і алергологи, і фітотерапевти заявляють, що симптоми сезонної алергії можна істотно зменшити. Як це зробити читайте в інтерв`ю з відомим лікарем Борисом Скачком.

Як складати меню, щоб не нашкодити організмові, а оздоровити його: пісне харчування.

Дієтологи сходяться на думці, що тимчасова відмова від їжі тваринного походження сприяє оздоровленню й омолодженню організму. Про переваги пісного харчування.